Allround medewerker

In de functie van allround medewerker ben je verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering op het bedrijf. Je taken zijn divers; van het melken en voeren van de koeien, bekappen (klauwverzorging) en kunstmatige inseminatie en controle van de diergezondheid tot aan het inkuilen. Ook schoonmaak- en tractorwerkzaamheden behoren tot je takenpakket.

Basiskennis
Je hebt bij voorkeur een afgeronde opleiding Melkveehouderij op mbo-niveau 3 of 4 of hbo-niveau.

Goed om te weten
Het werken op het melkveebedrijf gaat altijd door. Je bent daarom bij voorkeur flexibel beschikbaar, zowel op doordeweekse dagen als in het weekend. Met je werkgever stem je je werkrooster af.

Als allround medewerker ben je in dienst van een melkveehouder.

Bedrijfsleider

Als bedrijfsleider ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding over het melkveehouderijbedrijf. Jij stemt af met vertegenwoordigers. Je verzorgt administratieve taken, de planning en het opfokprogramma. Je bent verantwoordelijk voor de diergezondheid en je stuurt het personeel aan. Je bent het eerste aanspreekpunt voor het reilen en zeilen op het bedrijf en je helpt natuurlijk mee in de dagelijkse uitvoering.

Basiskennis
Je hebt bij voorkeur een afgeronde opleiding Melkveehouderij op mbo-niveau 4 of hbo-niveau.

Goed om te weten
Voor deze functie heb je verantwoordelijkheidsgevoel en handel je daadkrachtig. Communicatieve vaardigheden zijn belangrijk, net als een stevige persoonlijkheid.

Als bedrijfsleider ben je in dienst van een melkveehouder.

Melker

Jij maakt als melker zelfstandig de melkinstallatie klaar, drijft de koeien bijeen en melkt ze. Je signaleert het als een koe iets mankeert en onderneemt actie hierop. Oog voor de koe is dus belangrijk. Ten slotte maak je de melkstal schoon.

Basiskennis
Je hebt bij voorkeur een afgeronde opleiding Melkveehouderij of een certificaat Melken. Een opleiding is niet vereist.

Goed om te weten
Melken gebeurt twee of drie keer per dag, vaak tussen 5:00 – 9:00 uur en 17:00 – 21:00 uur. Deze functie is daarom zeer geschikt voor deeltijders.

Als melker werk je als ZZP’er of ben je in dienst van een melkveehouder of agrarische bedrijfsverzorging.

Praktijkervaring

“Na een agrarische opleiding ben ik als agrarisch medewerker gaan werken op het melkveebedrijf van mijn buurman. Iedere dag is het mijn taak te zorgen voor de gezondheid van de koeien. Melken en voeren zijn vaste werkzaamheden en tussendoor spring ik bij waar nodig. Bijvoorbeeld wanneer een koe kalvert. Als je graag met dieren werkt, is het fantastisch om in deze sector te werken. Ook als je niet op een boerderij bent opgegroeid.”

Arjan – Agrarisch medewerker

Monsternemer

Als monsternemer controleer jij de kwaliteit en de melkproductie bij melkveehouderijen. Tijdens het melken in de avond en in de ochtend neem je melkmonsters af en stuur je de gegevens van de monsters digitaal naar de centrale database. De volgende ochtend worden de monsters opgehaald bij de melkveehouder. Op basis van de uitslag van de monsters krijgt de melkveehouder inzicht in de kwaliteit van de melk en daarmee in de prestaties van zijn of haar veestapel.

Als monsternemer ben je in dienst van agrarische bedrijfsverzorging of een organisatie die deze diensten aanbiedt.

Praktijkervaring

“Ik ben niet geboren op het platteland en ik heb een civiele opleiding gedaan. Dat ik nu dagelijks tussen de koeien sta, vind ik het mooiste dat er is. Mijn drijfveer is de afwisseling in het werk. Geen dag is hetzelfde. Gezien tegenwoordig steeds meer geautomatiseerd wordt, is het belangrijk dat je moet willen en kunnen omgaan met techniek. Zo stuur je mestrobots aan via je telefoon en wordt de grasgroei digitaal bijgehouden. Al het werk is te leren. Dus werk je graag met dieren en weet je van aanpakken? Dan kan je volgens mij op ieder melkbedrijf aan de slag.”

Johan – Allround medewerker

Foto: Rundveepedicurecentrum

Rundveepedicure

Gezonde klauwen spelen een groot aandeel in de gezondheid van een koe. En een gezonde koe zorgt voor een betere melkproductie. Daarom heb jij als rundveepedicure een belangrijke taak! Jij bent verantwoordelijk voor de klauwverzorging. Je gaat vakkundig, snel en met aandacht voor de koe te werk, zonder hierbij hygiëne uit het oog te verliezen.

Als rundveepedicure werk je als ZZP’er of ben je in dienst van agrarische bedrijfsverzorging.

Inseminator

Dankzij jouw inzet worden koeien geïnsemineerd wanneer zij tochtig zijn. Als inseminator voer je zelfstandig inseminaties, tocht- en drachtcontroles uit en bespreek je bijzonderheden van de dieren met de melkveehouder. Jij bent het eerste aanspreekpunt voor vragen en advies op het gebied van vruchtbaarheid en fokkerij.

Als inseminator ben je in dienst van agrarische bedrijfsverzorging of een organisatie die deze diensten aanbiedt.

Foto: Alta Nederland
AB Werkt

Bedrijfsverzorger

Soms zijn melkveehouders ziek of met vakantie. Dan kom jij in beeld als bedrijfsverzorger. Jij neemt bij afwezigheid van de melkveehouder de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf over. Dit is een zeer afwisselende baan, waarbij je wekelijks – en soms zelfs dagelijks – voor een ander bedrijf werkt. Ook kan het zijn dat jouw plaatsing via een agrarisch uitzendbureau juist langdurig is en dat je jarenlang bij dezelfde boer werkt.

Als bedrijfsverzorger werk je als ZZP’er of ben je in dienst van agrarische bedrijfsverzorging.