De melkveehouderij opent deuren voor jou!

De Nederlandse melkveehouderij is een moderne sector die er toe doet én die op zoek is naar nieuwe werknemers. Aanpakkers die de handen uit de mouwen steken en werken aan Nederlandse zuivelproducten die wereldwijd bekendstaan als topkwaliteit. Mensen met liefde voor dieren en oog voor de omgeving, die ervoor zorgen dat onze sector koploper blijft op het gebied van melkwinning, duurzaamheid, huisvesting en diergezondheid.

Bekijk de film en ontmoet Arjan en Johan, die je vertellen over wat het werken in deze sector voor hen betekent.

Download brochure

Sector in ontwikkeling

Nederland telt circa 15.261 melkveebedrijven. Wereldwijd is de Nederlandse zuivelketen, waaronder de Nederlandse melkveehouderij, koploper. De sector innoveert op het gebied van big data en automatisering van het voer- en melkproces. Onder invloed van wet- en regelgeving vanuit de overheid, wensen vanuit retail en verwachtingen vanuit de samenleving, past de melkveehouderij zich continu aan. De melkveehouder speelt in op vragen uit de markt en bouwt aan een duurzame toekomst. Biodiversiteit, energie en klimaat en dierenwelzijn zijn actuele thema’s.

Deze dynamische sector biedt veel werkgelegenheid en is op zoek naar mensen met interesse in innovatie, ontwikkeling en duurzaamheid.

Familiebedrijven

Melkveehouder zijn is meer dan een fulltime baan. Een boer staat 24 uur per dag, zeven dagen per week paraat op de boerderij. Verreweg de meeste melkveehouderijen zijn familiebedrijven, waar het hele gezin gezamenlijk het werk op de boerderij opknapt. Het komt vaak voor dat zoon of dochter uiteindelijk de onderneming overneemt van de ouders.

Multifunctionele boerderijen

Steeds vaker zie je dat boeren naast het melken en verzorgen van de koeien nog andere activiteiten hebben op hun boerderij. Denk hierbij aan zorgactiviteiten, ontvangen van scholen, campingfaciliteiten of andere recreatieactiviteiten.

“Wat maakt het werken in de melkveehouderij zo mooi? Het verzorgen van de dieren, de afwisseling en de samenwerking met de melkveehouder en je collega’s. Er zijn taken die dagelijks terugkomen, maar geen dag is hetzelfde. De werkzaamheden verschillen ook per seizoen. Denk aan de landwerkzaamheden in de zomer. Dat betekent dat je soms lange dagen maakt, maar met elkaar zet je de schouders eronder. Ik weet uit ervaring dat het ‘gras in de kuil krijgen’ één van de mooiste momenten is. Van werken in de melkveehouderij krijg je veel energie!

De melkveehouderij heeft veel te bieden, waaronder mooie banen. Maak kennis met deze sector!”

Lilian van Uhm
Kennismakelaar opleiden melkveehouderij