Ontwikkel je kennis van melkveehouderij!

Zie jij jouw toekomst in de dier- en veehouderijsector? Of ben je reeds werkzaam in deze sector?

Op deze website vind je het totale opleidingsaanbod in de melkveehouderij in één overzicht.
Maak een keuze uit het ruime aanbod mbo- en hbo-opleidingen. Of kijk naar de mogelijkheden voor bijscholing via cursussen, studiegroepen en trainingen.

Via de kaart navigeer je naar een opleiding, cursus of studiegroep bij jou in de buurt.

Bekijk het complete kennisaanbod in Nederland!

Subsidie via Colland

Wil jij een opleiding volgen in de melkveehouderij? Dan kun je subsidie krijgen via Colland Arbeidsmarkt. Hieronder staan de mogelijkheden. Voor allerlei cursussen en trainingen in de melkveehouderij.

Via de volgende link kun je kijken welke cursussen een bijdrage kunnen krijgen en welk percentage daarbij hoort: Cursusgroepenlijst-dierhouderij-310723-1-1.pdf (collandarbeidsmarkt.nl)

Belangrijk voor het indienen van een aanvraag:

  • € 1.500,- beschikbaar per kalenderjaar per werknemer
  • Cursus moet gegeven worden door een opleidingscentrum (geen zzp-er)

De aanvraag kun je indienen bij Colland:

Subsidieregeling voor Cursussen Dierhouderij – Colland Arbeidsmarkt

  • Binnen twee maanden na de einddatum van de cursus indienen
  • Naam cursist en cursusdata moeten vermeld staan op de factuur
Toon meer onderwerpen
Toon meer aanbieders
Animals, Society and Business (Voltijd)

Heb jij als dierenliefhebber oog voor maatschappelijke ontwikkelingen? Wil jij als onderzoeker, adviseur, ondernemer of manager verschil maken in de (inter)nationale agro-foodsector? Dan past deze actuele, uitdagende studie bij jou.

Je leert alles over het dier en over een gezonde en duurzame bedrijfsvoering. Je krijgt bijvoorbeeld vakken over diergezondheid, voortplanting en voeding, maar ook over marketing en ondernemerschap. Al tijdens je studie ontwikkel je innovatieve businessmodellen die recht doen aan het dier, de boer en de samenleving. Je denkt dus ook mee over ethische kwesties op het gebied van dierenwelzijn. Denk aan het scheiden van kalf en koe, het couperen van varkensstaarten en de inzet van sensoren en technologie.

En ook de grote maatschappelijke uitdagingen voor de agro-foodsector komen voorbij. Is er in 2050 genoeg eten op aarde voor 11 miljard mensen? Is onze bodem vruchtbaar genoeg, hoe zit het met biodiversiteit en de invloed van de sector op het milieu?

Jij leert om met een brede blik te kijken naar deze vraagstukken en samen met andere partijen te werken aan duurzame oplossingen. Zo kun jij je steentje bijdragen aan een gezonde en verantwoordelijke sector. Ambitieuze en innovatieve professionals zoals jij worden wereldwijd gevraagd en gewaardeerd!

Dier- en Veehouderij (Voltijd)

De diersector in Nederland is dynamisch en van zeer hoog niveau. Internationaal is Nederland voorloper op het gebied van fokkerij, voeding en welzijn. Nederlandse veehouders produceren slimmer en de kwaliteit en betrouwbaarheid van de producten is hoger dan elders in de wereld. Ook de Nederlandse paardensector is economisch van groot belang met duizenden professionele bedrijven en staat internationaal hoog aangeschreven. Zuivel, vlees, eieren en sportpaarden uit Nederland gaan de hele wereld over. Maar Nederland ‘exporteert’ ook kennis. Nederlandse veehouders en dierexperts werken over de hele wereld. Nederland loopt voorop met innovaties en ontwikkelingen in de markt. Wij leiden je op zodat jij een aandeel krijgt in dit succesverhaal.

De opleiding Dier- en Veehouderij wordt in Leeuwarden en Velp aangeboden. Bij Dier- en Veehouderij in Velp kun je je specialiseren in de richting Animals, Society en Business.

Dier- en Veehouderij (Voltijd)

De diersector in Nederland is dynamisch en van zeer hoog niveau. Internationaal is Nederland voorloper op het gebied van fokkerij, voeding en welzijn. Nederlandse veehouders produceren slimmer en de kwaliteit en betrouwbaarheid van de producten is hoger dan elders in de wereld. Ook de Nederlandse paardensector is economisch van groot belang met duizenden professionele bedrijven en staat internationaal hoog aangeschreven. Zuivel, vlees, eieren en sportpaarden uit Nederland gaan de hele wereld over. Maar Nederland ‘exporteert’ ook kennis. Nederlandse veehouders en dierexperts werken over de hele wereld. Nederland loopt voorop met innovaties en ontwikkelingen in de markt. Wij leiden je op zodat jij een aandeel krijgt in dit succesverhaal.

De opleiding Dier- en Veehouderij wordt in Leeuwarden en Velp aangeboden. Bij Dier- en Veehouderij in Leeuwarden kun je je specialiseren in Melkveehouderij.

Melkveehouderij (associate degree voltijd)

Is het jouw ambitie om melkveehouder te worden en wil jij je verdiepen in agrarisch ondernemerschap? Onze sector staat voor een veelvoud aan uitdagingen. Dit vraagt om nieuw ondernemerschap met flexibiliteit en innovatievermogen. Met de opleiding Melkveehouderij Associate Degree word jij zo’n ondernemer.

In deze praktijkgerichte studie ontwikkel jij je tot een allround agrarisch ondernemer, iemand die niet alleen beschikt over vakinhoudelijke kennis maar ook over de vaardigheden om zelfstandig te gaan ondernemen. Binnen de studie kun je kiezen voor een gangbare of biologische richting, beiden met hun eigen specifieke praktijkgerichte vakken.

Een leven tussen het vee

Is het jouw ambitie om melkveehouder te worden? Wil jij goed voorbereid zijn op een leven tussen het vee? Wil jij je vakinhoudelijke kennis en vaardigheden verbreden? Ben jij iemand die de meerwaarde ziet van een duurzame melkveehouderij, die zicht durft te onderscheiden in een markt die in beweging is? Je wilt je ontwikkelen op hbo-niveau, maar vindt vier jaar studeren te veel? Dan is de associate degree Melkveehouderij een ideale studie voor jou. Het is een tweejarige opleiding op hbo-niveau en heeft twee richtingen: gangbare-  en biologische melkveehouderij . Tijdens de opleiding werk je niet alleen aan het vergroten van je (praktijk)kennis, maar ook aan je vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling.

Wat is een associate degree?

Als je deze twee-jarige hbo-opleiding hebt afgerond, ontvang je een wettelijk erkend diploma. Met dit diploma vergroot je je kansen op succesvol ondernemen. Het programma is voor iedereen met een mbo-4 of havo diploma.

Dier in de Duurzame Samenleving (Dier- en Veehouderij) Voltijd

Je houdt van dieren. Van jouw huis zou je best een boerderij willen maken. Of dat kan? Andersom kan natuurlijk wel: een boerderij als je nieuwe thuis. Biologisch, vlakbij de stad, gericht op agrotoerisme om boer en burger met elkaar te verbinden. Of richt je je liever op de gezondheid van dieren met goede voedingsproducten, of geneesmiddelen?

Met Dier in de Duurzame Samenleving (Dier- en Veehouderij) kun je alle kanten op. Of je nu met de voeten in de aarde wilt staan als ondernemer, vooral een adviserende of beleidsmatige rol ambieert of nieuwe oplossingen zoekt als onderzoeker. Jij zet door als andere opgeven. De opleiding biedt een brede basis en is soms best technisch door de multidisciplinaire opdrachten en de vele innovaties in de sector. Zo krijg je te maken met biologie en scheikunde.

Dier in de Duurzame Samenleving is een brede opleiding, waarbij het dier als onderdeel van de samenleving centraal staat. Je verkent maatschappelijke thema’s waarin dieren een belangrijke rol hebben. In onze omgeving: is er ruimte voor vee in de stad, hoe kunnen dieren helpen bij natuurbeheer? In ons leven: hoe kunnen dieren een rol hebben in de zorg, het onderwijs, sport en recreatie? Of bijvoorbeeld in onze voedselkringloop: hoe zetten we eten op tafel op een duurzame, diervriendelijke en milieuvriendelijke manier?

Veehouderij (Voltijd)

Dierwelzijn, kringlooplandbouw en emissies zijn belangrijke onderwerpen in de veehouderijsector. Wil jij graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling hiervan? Dan is de hbo opleiding Veehouderij iets voor jou! 

Je verdiept je onder andere in de voeding, de fokkerij, de intensieve en extensieve houderijsystemen en de economische kanten van het houden van productiedieren. De opleiding Veehouderij is een richting van de opleiding Dier- en Veehouderij.

Dier- en veehouderij (deeltijd)

Heb je praktijkervaring in de dier- en veehouderij? Wil je doorgroeien in deze sector? Dan is de deeltijdstudie Dier- en Veehouderij iets voor jou. Binnen de veehouderijsector gaan de ontwikkelingen hard. Daarnaast hebben veel bedrijven te maken met een vervangingsvraagstuk. Er is daarom veel vraag naar hoogopgeleide bedrijfsopvolgers, adviseurs en onderzoekers. Nederland is één van de grootste exporteurs van agrarische producten ter wereld. Lag de focus voorheen vooral op productie, de laatste jaren verschuift het aandachtsgebied naar zaken als duurzaamheid, regionale productie en communicatie.

 

Agrarisch ondernemerschap Dier- en Veehouderij (AD)

Er is steeds meer behoefte aan een goed opleidingsniveau bij de huidige generatie agrarisch ondernemers. Tijdens de studie leer je onder meer wat zelfstandig ondernemen inhoudt.

Wil jij ook het agrarisch bedrijf van je ouders overnemen of een agrarisch bedrijf met veel personeel runnen en heb je al een aantal jaar werkervaring? Dan is de studie Associate degree (Ad) Agrarisch Ondernemerschap Dier- en Veehouderij iets voor jou! De ad is een praktische hbo-studie die je voorbereidt op het zelfstandig runnen van een bedrijf. De ad is speciaal bedoeld voor mbo-ers die door willen groeien en zich verder willen ontwikkelen. De nadruk van de ad ligt op het ontwikkelen van vaardigheden. Dat is meteen het verschil met de volledige hbo-bachelor, waar je daarnaast veel meer theoretische onderbouwing krijgt. Na het behalen van je ad-diploma kun je doorstromen in het bachelor-programma. Je verbreedt dan je basis en je hebt ruime mogelijkheden om op strategisch niveau te opereren.

 

Dier- en veehouderij (voltijd)

Droom jij van een beroep waarbij je kunt ondernemen en innoveren in de agrarische sector? Wil jij weten hoe je de gezondheidsstatus op een melkveebedrijf verbetert of een analyse maakt van kengetallen op een veehouderijbedrijf? Combineer dan jouw interesse voor veehouderij met jouw innovatieve ideeën voor de toekomst bij de hbo- studie Dier- en Veehouderij. Voordat je het weet kun je aan de slag als adviseur diergezondheid of veevoedingsspecialist.

Waarom kies je voor deze studie?

  • Grote vraag naar adviseurs in de agrarische sector.
  • Veel ruimte om je te ontwikkelen op het vakgebied van jouw keuze.
  • Zeer goede samenwerking met (internationaal) bedrijfsleven uit de veehouderijsector
  • Studie staat op nummer #1 in de landelijke HBO-Monitor op gebied van dier- en veehouderij
  • Voor de sfeer, kwaliteit, praktijkgerichtheid en persoonlijke begeleiding kom je naar Dronten!

 

Agrarisch Ondernemerschap Dier- en veehouderij (voltijd)

Wil jij het agrarisch bedrijf van je ouders overnemen of zelf een agrarisch bedrijf starten? Kies dan voor de studie Agrarisch ondernemerschap Dier- en Veehouderij.
Een groot aantal studenten kiest voor de studie Agrarisch ondernemerschap. Onderzoek laat zien dat goed onderwijs de basis is van een goede onderneming. Wil jij ook het agrarisch bedrijf van je ouders overnemen of zelf een agrarisch bedrijf starten, dan is de studie Agrarisch ondernemerschap iets voor jou! We leren je niet alleen wat zelfstandig ondernemen inhoudt, maar je ervaart ook het belang van innovatie en goed vakmanschap op veehouderij gebied. Agrarisch ondernemerschap is een praktijkgerichte studie. Je staat samen met jouw klasgenoten -ook toekomstige ondernemers- midden in de praktijk.

 

 

Docent en kennismanager Veehouderij bachelor (voltijd)

De veehouderij is continu in ontwikkeling en sterk bezig met verduurzaming. Er is veel onzekerheid; wetgeving rondom voedselveiligheid, mestproductie en dierenwelzijn vraagt grote investeringen. Heb jij een passie voor deze sector en spreken onderwerpen als beweiding, diergezondheid, voeding en bedrijfsmanagement jou aan? Tijdens de studie Docent en kennismanager Veehouderij leer je hier alles over en je leer hoe je kennis op een goede manier kunt delen met anderen met vmbo-/mbo-leerlingen, een belangenorganisatie of een voerleverancier. Met deze opleiding zorg jij ervoor dat de sector zich aan kan passen aan de wereld van morgen en blijft leren.