Ontwikkel je kennis van melkveehouderij!

Zie jij jouw toekomst in de dier- en veehouderijsector? Of ben je reeds werkzaam in deze sector?

Op deze website vind je het totale opleidingsaanbod in de melkveehouderij in één overzicht.
Maak een keuze uit het ruime aanbod mbo- en hbo-opleidingen. Of kijk naar de mogelijkheden voor bijscholing via cursussen, studiegroepen en trainingen.

Via de kaart navigeer je naar een opleiding, cursus of studiegroep bij jou in de buurt.

Bekijk het complete kennisaanbod in Nederland!

Subsidie via Colland

Wil jij een opleiding volgen in de melkveehouderij? Dan kun je subsidie krijgen via Colland Arbeidsmarkt. Hieronder staan de mogelijkheden. Voor allerlei cursussen en trainingen in de melkveehouderij.

Via de volgende link kun je kijken welke cursussen een bijdrage kunnen krijgen en welk percentage daarbij hoort: Cursusgroepenlijst-dierhouderij-310723-1-1.pdf (collandarbeidsmarkt.nl)

Belangrijk voor het indienen van een aanvraag:

 • € 1.500,- beschikbaar per kalenderjaar per werknemer
 • Cursus moet gegeven worden door een opleidingscentrum (geen zzp-er)

De aanvraag kun je indienen bij Colland:

Subsidieregeling voor Cursussen Dierhouderij – Colland Arbeidsmarkt

 • Binnen twee maanden na de einddatum van de cursus indienen
 • Naam cursist en cursusdata moeten vermeld staan op de factuur
Toon meer onderwerpen
Toon meer aanbieders
Veenstra-Agrocoaching

Een coachingstraject begint met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Daarin vraagt Lianne je over de situatie, waar je behoefte aan zou hebben en we bespreken wat Lianne zou kunnen bieden. Geen enkele situatie is hetzelfde en coachen is daarom echt maatwerk.

Soms gaat het over samenwerking en communicatie in de familiesfeer. In andere trajecten draait het vooral om een individueel vraagstuk, zoals persoonlijke ontwikkeling of jouw eigen rol binnen een samenwerking. Ook een combinatie is mogelijk. Als er geen klik is, of als het je toch niets lijkt, dan blijft het bij het kennismakingsgesprek.

AgroCoach

Ben je agrarisch ondernemer en vraag je jezelf af hoe je verder kunt? Hoe realiseer je je toekomstplannen? Gaat de communicatie in gezin of bedrijf moeilijk? Zoek je begeleiding bij de samenwerking of bedrijfsovername? Heb je last van onrust, stress of Burn-out? Of denk je na over bedrijfsbeëindiging? Kortom: je wilt iets veranderen, maar hoe?  AgroCoach agrarische coaching helpt je verder!

Conflict, ruzie of slechte communicatie? Mediation is een vorm van begeleiding waarbij je zelf aan oplossingen meewerkt. Heb je een conflict in je gezin, bedrijf of omgeving? AgroCoach agrarische mediation helpt jullie om met elkaar in gesprek te gaan en het op te lossen!

Roeleven-Co Training en Coaching
Coaching is het persoonlijk meelopen met een individu. Een coach onderzoekt met jou welke patronen, overtuigingen, waarden en normen je hebt. Hierdoor weet je van waaruit je handelt en kan de coach je helpen met het anders omgaan met zaken die op je af komen. Zo bereik je op eigen kracht zelfgekozen doelen op het gebied van werk en leven.

Roeleven & Co kan iets voor jou betekenen als de (een van de) volgende thema’s spelen:

 • Je wilt zicht krijgen op wie je nu écht bent en waar je heen wilt
 • Hoe handel jij en hoe kan het anders?
 • Wat is leiderschap voor jou? Hoe kun je dit versterken?
 • Communicatieve vaardigheden – luisteren, samenvatten en doorvragen, lastige gesprekken voeren, confronteren, omgaan met weerstand
 • Je eigen communicatiestijl kennen, die van anderen herkennen & flexibel reageren op andere communicatiestijlen
 • Wat is jouw koers en visie?
 • Strategisch opereren binnen de organisatie (naar boven én naar beneden)
Te Kiefte Coaching

Ken jij dat ook?

 • Je werkt samen met je bedrijfsopvolger (of bedrijfsoverdrager) en jullie hebben regelmatig conflicten met elkaar. Is die investering nu wel of niet nodig? Moet het gras nu wel of niet gemaaid worden? Wie beslist? Emoties bepalen het gesprek. Hoe zeg je nu dat jij het er niet mee eens bent, zoals het gaat? Wil je zo wel verder?
 • De ontwikkelingen in de agrarische sector volgen elkaar in rap tempo op. De schaalvergroting gaat door. De druk op de mestmarkt is groot. De eisen op het gebied van dierwelzijn en milieu nemen toe. Banken veranderen, zij financieren niet meer zoals in het verleden. En dan de frustraties over de negatieve berichtgeving over de agrarische sector in de media, zoals de reclames over ‘kiloknallers’ of ‘plofkippen’. Jij klaagt daar niet over, maar doet er een tandje bij bovenop. ‘Boeren zijn geen praters, maar doeners’, hoor ik vaak. En: ‘Ik blijf maar in mijn eigen gedachten ronddraaien’. Hoe moet het verder? Zo kan het niet, maar hoe dan wel?
 • 55 jaar en geen opvolger.
  Wat doe je met jouw/jullie bedrijf? Verkopen? Afbouwen? Wat doe je met de stallen? En met de grond? Wanneer stop je? Beslis ik zelf of laat ik een ander of de situatie beslissen? Hoe stop je? Waar ga je wonen? Hoe vertel je het je ouders/kinderen/boers/zussen? Wat is financieel aantrekkelijk? Hoeveel moet ik afrekenen met de fiscus? Hoe gaat dat met asbest? Wat ga ik doen met mijn tijd, als ik geen boerderij meer heb?
 • Je woont al jaren samen met je partner op de boerderij. Je hebt steeds meer conflicten met je partner. Telkens is er geruzie of nog erger; je hebt elkaar niks meer te zeggen. Je voelt je onbegrepen. Ondertussen vlucht je in je werk. Je voelt je machteloos inde situatie die is ontstaan. Hoe nu verder?

Herken je je in een voorgaande situatie? Neem dat contact op met Monique te Kiefte.

MAVIN Training & Coaching

Agrariërs hebben vaak verschillende adviseurs voor hun bedrijf. Alleen een agrarisch coach die je een spiegel voorhoudt en je over jezelf leert, ontbreekt nog vaak. Toch is het steeds gebruikelijker. Want soms kom je zelf niet uit het gepuzzel in je hoofd. Herken je dat ook? Loop je vast? Bel dan vrijblijvend een agrarische coach!

Als het even niet gaat zoals je wilt, of je wilt gewoon eens met een onafhankelijk persoon sparren dan is MAVIN training & coaching er voor jou! Zij helpen je graag als je klaar bent voor verandering!

Coaching kan individueel, maar ook als gezin, familieleden met elkaar. Zeker als er vragen zijn rondom ’n (toekomstige) bedrijfsovername.  Zij kunnen jullie dan bijstaan in dit proces als procesbegeleider en helpen het onbesprokene bespreekbaar te maken.

Dus ben je toe aan:
 • verandering,
 • aan stappen vooruit of
 • aan een betere balans in je leven
 • meer zelfvertrouwen
 • meer daadkracht of lef
 • rust in je hoofd
 • wil je effectiever functioneren en meer voldoening halen uit je leven
 • een betere communicatie onderling
 • een goede keuze waar je volledig achter kunt staan
 • wil je beter omgaan met stress en lastige emoties?

Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek. Dan bespreken jullie samen wat je doel is en maken een traject dat aansluit bij je eigen praktijksituatie. In een aantal coachgesprekken (gemiddeld 7 gesprekken) wordt je door MAVIN doelgericht en passend bij je behoefte en situatie geholpen.

Agrarische coaching en begeleiding

Een agrarische coach kan u helpen bij het maken van grote beslissingen waar u zelf niet helemaal uitkomt. Beslissingen, en vaak ook zorgen, waar u niet altijd uw partner, vrienden of familie mee wilt belasten. Als coach zorgen wij voor overzicht. Samen met u schetsen ze een beeld van de gewenste situatie en hoe daar te komen. Dit zorgt voor nieuwe inzichten en nieuwe positieve energie.

In de melkvee- en geitenhouderij gaan ontwikkelingen razendsnel. Er wordt veel gevraagd van de persoonlijke vaardigheden en kwaliteiten van u als ondernemer. Als melkvee- of geitenhouder moet u snel kunnen schakelen, een visie en koers uitzetten, een organisatie managen, investeringen plannen en nieuwe ontwikkelingen implementeren. Kortom; het vak van geiten – en rundveehouder is dynamisch en veeleisend.

Steeds meer geiten –en melkveehouders werken daarom samen met een objectief, onafhankelijk en deskundig adviseur en sparringpartner; een agrarische coach. Om te groeien en te ontwikkelen, om het bedrijf in de juiste banen te leiden, het juiste personeel aan te nemen, de juiste leveranciers en partners te selecteren en het bedrijf duurzaam op te bouwen.

Grotere bedrijven vragen vaak om een andere aanpak dan kleinere melkvee- of geitenbedrijven. Daarnaast wordt er een beroep gedaan op veel vaardigheden van de ondernemer. De organisatie moet professioneel worden opgezet. Medewerkers worden aangestuurd, verantwoordelijkheden worden gedelegeerd en activiteiten worden in protocollen vastgelegd. De begrippen leiderschap en leidinggeven krijgen inhoud. Het succes van het bedrijf hangt in zekere mate af van de manier waarop processen en mensen worden gemanaged.

Nutrivice Consultancy B.V. heeft meer dan 20 jaar wereldwijde ervaring in de geiten- en rundveehouderij. Met deze ervaring en kennis kunnen hun consultants u ondersteunen bij vragen over bijvoorbeeld groeimogelijkheden voor uw bedrijf of het werven van het juiste personeel. Zij maken knelpunten zichtbaar, evalueren arbeidsinzet en efficiëntie, bekijken dag- en weekplanningen en auditen de uitvoering van protocollen.

Als agrarische coach bieden zij zeer intensieve begeleiding waarbij u naast vaktechnisch zeer zeker ook persoonlijk getriggerd wordt. Alles met het doel om u als ondernemer te helpen ontspannen waardoor u met plezier en boordevol energie uw bedrijf verder kunt ontwikkelen.

PPP-Agro Advies

Bij PPP-Agro Advies is de melkveehouderij hun passie. Ondernemerschap zit in ons bloed en kennisontwikkeling is de rode draad in hun manier van werken. Al ruim vijftien jaar en met veel plezier.

Praktijkgericht advies

Voor melkveehouders in heel Nederland zijn we adviseur en sparringpartner. Voor zowel praktische als technische vragen in hun bedrijfsvoering. Daar zetten we onze kennis, ervaring en brede netwerk voor in. Daarnaast ontwikkelen we in samenwerking met onderzoeksinstituten ook steeds nieuwe kennis en praktische maatregelen. Zo dragen we bij aan toekomstperspectief en werkplezier voor melkveehouders.

Innovatieve duurzaamheidspartner

PPP-Agro Advies ziet de melkveehouderij in een brede maatschappelijke context en kijken met een integrale bril naar de opgaven waar de sector voor staat. Daarom participeren zij actief in projecten en initiatieven die inzetten op duurzame landbouw. Ze kijken naar samenhang van de (bedrijfs)processen van het melkveebedrijf, met focus op morgen. Daarmee zijn zij ook voor overheden en NGO’s een innovatieve partner die oog heeft voor het belang van boer, burger en maatschappij.

Het PPP-Agro Advies team

PPP-Agro Advies team is een hecht team en houden elkaar scherp. Zodat we leren vanuit de praktijk en kunnen inspelen op de actualiteit. Maar het liefst kijken en denken ze mee met u en uw bedrijf.

Jan van der Zee – Agrarische coaching

Als coach helpt Jan bij het stellen van doelen en het behalen ervan. Dit kan zijn voor een individu of een groep. Vaak weet je zelf het goede antwoord op heel veel van je eigen vragen. De reden waarom je nog geen zicht hebt op dit antwoord is dat je de juiste vraag nog niet hebt gekregen. Vragen stelt hij nooit lukraak; de ene vraag volgt de andere op. Het grote verschil tussen coachen en een training of opleiding is dat er geen vaardigheden of kennis wordt overgebracht.

De redenen* waarom je een coach nodig kunt hebben zijn erg divers:

 • Hoe kan ik zonder conflicten met mijn kinderen overleggen?
 • Ik ben vastgelopen in mijn werk en relatie met mijn partner. Hoe kom ik hier uit?
 • Mijn schoonouders bepalen nog steeds wat we op het erf moeten doen. Ik kan dit niet meer aan.
 • Iedereen gaat over mijn grenzen heen. Hoe stel ik en bewaak ik mijn grenzen?
 • Ik wil meer zelfvertrouwen, maar hoe?
 • Ik wil graag groeien in mijn ondernemerschap, maar hoe doe ik dat?
 • Ik streef naar een gezonde werk/privébalans.
 • Hoe pak ik de bedrijfsovername aan, vooral naar de kinderen die het bedrijf niet overnemen?
 • Hoe krijg ik in minder tijd meer arbeid uit mijn vingers?
 • Ik heb moeite met het leiding geven aan mijn personeel. Hoe doe ik dit?
 • Mijn perfectionisme zit me in de weg. Hoe leer ik hier mee omgaan?
 • Mijn vrouw en ik zitten niet op één lijn en dat drijft ons uit elkaar. En nu?
 • Ons teamoverleg met onze gezinsleden loopt meestal op ruzie uit. Hoe kunnen we effectiever vergaderen zonder conflicten?

*zomaar een kleine greep uit de vragen die Jan de afgelopen tijd kreeg.

Klaassens Advies

Klaassens Advies is een adviesbureau dat zich richt op de Agrarische sector, ZZP’ers en het MKB. Betrokken en praktische begeleiding van de klant staat hierbij centraal. Dit doet Klaassens Advies door: actief mee te denken, de rol van sparringspartner te vervullen, hulpmiddelen aan te reiken en kritische vragen te stellen.

De Agrarische sector is volop in beweging als we kijken naar de grond- en opbrengstprijzen. Daarom kan het helpen om zo nu en dan eens met iemand anders te kijken naar dit soort zaken. Klaassens Advies kan voor u een sparringpartner zijn om de juiste keuzes te maken met uw bedrijf en kan helpen eenvoudig inzicht te krijgen in uw financiële situatie. Ondernemen is keuzes durven maken en begeleiding van Klaassens Advies kan hiervoor de juiste keuze zijn.

Huinink Consult

In de agrarische sector zijn bedrijf en gezin met elkaar verweven. Dit geeft het een eigen dynamiek. Coaching is een manier om meer te weten te komen over de drijfveren van de agrarisch ondernemer en de invloed van het gezin. De vraag achter de vraag duidelijk krijgen is hierbij cruciaal. Als agrarisch coach is het Rob’s taak om dit alles boven water te krijgen.

Persoonlijke coaching

Herkent u dit?

 • Zorgen over de toekomst
 • Minder werkplezier
 • Onzekerheid door veranderende wetgeving
 • Hoge werkdruk

Steeds meer agrarisch ondernemers herkennen zich in bovenstaande zaken. Het zijn bronnen van stress. Negeren lijkt in eerste instantie het gemakkelijkst. Wat niet wordt benoemd is er ook niet. Totdat je als agrarisch ondernemer op een punt komt dat het zo niet meer kan. Zelfs het gezin geeft dit aan.

Dan komt de vraag: Wat nu?

Als agrarisch coach helpt Rob bij dit soort vragen. Dit doet hij door zaken duidelijk te krijgen als:

 • Wat speelt er?
 • Wat is de oorzaak?
 • Wat is de rol van de ondernemer?

Ondernemers coaching

Keuzes en vragen

 • Welke beslissing moet ik nemen?
 • Hoe moet het met de bedrijfsovername?
 • Hoe ziet de toekomst van mij en mijn bedrijf eruit?
 • Wat gaat goed op mijn bedrijf?

Om als agrarisch ondernemer bovenstaande vragen te kunnen beantwoorden is overzicht nodig. Zonder overzicht neemt de onzekerheid toe en worden keuzes uitgesteld of er worden verkeerde keuzes gemaakt. Als agrarisch coach helpt Rob om deze en andere vragen te beantwoorden. Dit doet hij door samen met de ondernemer op zoek te gaan naar:

 • Kwaliteiten
 • Uitdagingen
 • Haalbaarheid van de plannen
 • Specialisten met toegevoegde waarde

Zo krijgt de agrarisch ondernemer het overzicht terug.

Hogenkamp Agrarische Coaching

Ons team gelooft in een sector, waarin de boer de regie heeft. De boer van de toekomst investeert eerst in zichzelf en dan pas in zijn bedrijf. Onze ervaren coaches begeleiden agrarisch ondernemers in hun persoonlijke ontwikkeling, via ondernemerscoaching, mediation en loopbaancoaching. Wij bieden begeleiding bij bedrijfsoverdracht en hulp bij een burn-out.

Hogenkamp Agrarische Coaching werkt landelijk.