De vakexpert veehouderij werkt op een productiebedrijf waar dieren gehouden worden voor de productie van melk. Meestal koeien, maar ook schapen en geiten. Als vakexpert veehouderij werk je zelf mee én heb je een aansturende en coördinerende rol. Je werkt in de stallen en de buitenlucht, maar bent ook vaak op kantoor te vinden. Naast de dagelijkse werkzaamheden ben je voortdurend bezig het proces op de boerderij te verbeteren. Daarbij zijn dierenwelzijn en diervriendelijke productiemethoden altijd je uitgangspunt.

Als vakexpert heb je ook voortdurend aandacht voor vernieuwing en verandering in de keten en de maatschappij en zoek je naar kansen en mogelijkheden voor het bedrijf.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding leer je hoe je maatschappelijk verantwoord koeien houdt en hoe je een bedrijf moet runnen. In het eerste jaar leer je de basisbeginselen van de veehouderij. Daarna ga je dieper op de stof in en krijg je les in management. Naast de theorie leer je veel in de praktijk en ben je 40%  van de tijd op stage. Dit kan een stage in het buitenland zijn.

Welke vakken/keuzedelen

Naast algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en economie krijg je vakken zoals fokkerij, gezondheidsleer, dierenwelzijn, graslandbeheer, voederwinning en hygiëne & veiligheid. Als keuzedelen kan je kiezen voor toegepast dronevliegen, automatisch melken en klauwverzorgen.

Karaktereigenschappen

Voor het volgen van deze opleiding zijn de volgende karaktereigenschappen van belang: je werkt graag met dieren, bent ondernemend en daadkrachtig. Je bent ook zorgvuldig, let goed op en hebt gevoel voor techniek.

Leerweg, duur en vooropleiding

De opleiding duurt drie jaar en kan je in Alkmaar als bol-variant volgen. Je kunt starten met de opleiding als je minimaal een diploma vmbo-kb hebt.

Na de opleiding

Na de opleiding kan je als bedrijfsopvolger aan de slag in het bedrijf van je ouders, maar ook je ouders geen boer zijn kun je terecht in allerlei functies op het gebied van veehouderij. Verder studeren op het hbo behoort zeker ook tot de mogelijkheden. De opleiding vakexpert veehouderij  sluit heel goed aan bij hbo-opleidingen in de agrarische richting.

Klik hier om naar de website van de aanbieder te gaan

  • E-mailadres: alkmaar@vonknh.nl
  • Telefoonnummer: +31725610934

  • Categorie: Mbo-opleiding

  • Onderwerp: Overig

  • Aanbieder: Vonknh
  • Duur: 3 jaar
  • Adres: Drechterwaard 10, 1824 EX Alkmaar, Nederland