Mineralen en organische stof vormen samen de bron van onze voeding en ze spelen een centrale rol in de vruchtbaarheid van onze bodem. Waar de WUR-ren van deze wereld dit kwantitatief, op hun fysieke en chemische kenmerken onderzoeken gaat de biodynamische landbouw juist in op de kwaliteit van deze stoffen om zo een volgende stap te maken in het ontwikkelen en verzorgen van voedingskwaliteit. 

Voor wie?

De training is bedoeld voor iedereen die meer zicht wil krijgen op de immateriële en spirituele kwaliteiten van de materiële wereld om ons heen. Met andere woorden, die stoffen die bodem, plant, dier en mens voeden. De dag wordt ingevuld vanuit een antroposofische kijk op de stoffen en is geschikt voor ieder die daar nieuwsgierig naar is.

Inhoud van de studie

Onze aardkost is opgebouwd uit gesteenten; een groot deel van de aarde bestaat uit graniet. Bij de verwering van gesteenten worden mineralen ontsloten en opgelost en blijft het intrigerende kiezel (zand) over. Met rivier- en zeewater meegekomen krijgen mineralen en zand een tweede leven in de bodem van Nederland. In die bodem komen ze samen met de elementen uit de organische wereld. Samen vormen ze de bron van onze voeding.

Onderwerpen:

  • Mineralogie van kalk/klei/kiezel. Herkomst (waar komt onze bodem vandaan) en de kwalitatieve aspecten van die stoffen.
    • De relatie van de veldpreparaten Hoornmest en Hoornkiezel met respectievelijk Kalk en Kwarts.
    • Het werken met beeldvormende methoden om de kwaliteiten van kalk en kiezel zichtbaar te maken.
    • De rol van klei als verbindend element.
  • De kwaliteiten van stikstof, fosfor en kalium. Hoe gedragen deze elementen zich in de bodem, wat betekent dat voor de omgang met deze elementen, bijvoorbeeld bij composteren.
  • Vanuit de Landbouwcursus: C/O/N/H als dragers van fysieke/etherische/astrale/individuele
    • Met name N is daarin spannend gezien het tijdperk waarin we leven. Wat is de wezenlijke kwaliteit van stikstof en hoe is de huidige N-kwaliteit in de landbouw? Wat betekent dat voor de voedingskwaliteit? Wat betekent H voor ons als mens?
  • Vanuit de voeding: Ca/K/Na/Mg als dragers van die wezensdelen c.q. natuurrijken.
    • Hier is Mg intrigerend. Waarom hebben juist in deze tijd zoveel mensen extra Mg nodig?

Klik hier voor de actuele data van deze themadag

Klik hier om naar de website van de aanbieder te gaan

  • E-mailadres: info.trainingcentre@aeres.nl
  • Telefoonnummer: 088 - 020 5101

  • Categorie: Cursus

  • Onderwerp: Overig

  • Aanbieder: Aeres Training Centre

    Aeres Training Centre biedt cursussen en trainingen voor de sectoren agro, food en leefomgeving. Zoek je een cursus of opleiding die past jouw baan en ambities, bekijk dan ons uitgebreide aanbod trainingen. 

    Aeres Training Centre is voortgekomen uit een samenwerking tussen Aeres Training Centre Velp, Aeres Training Centre Emmeloord en Nordwin College Cursussen & Trainingen. De unieke samenwerking tussen partners uit het bedrijfsleven en het onderwijs zorgt ervoor dat de meest actuele kennis op het gebied van food, bloem, leefomgeving, akkerbouw, veehouderij, groen/grond & infra en (glas)tuinbouw voor u beschikbaar is. Het aanbod is actueel en praktijkgericht. Dat wat je leert kun je morgen gelijk toepassen in jouw eigen praktijk

     

  • Duur: 1 dag
  • Adres: Barnseweg 3, 3771 RN Barneveld, Nederland