Wil jij je graag verdiepen in de melkveehouderij en ben je daarom op zoek naar een hbo-studie? Of volg je een andere hbo opleiding en wil je graag switchen naar een leuke studie in de melkveehouderij? Dan ben je hier op het juiste adres! Op opleidenmelkveehouderij.nl vind je het meest actuele overzicht van alle hbo opleidingen gericht op de melkveehouderij.

Melkveehouderij opleidingen hbo

Hieronder vind je een overzicht van alle melkveehouderij opleidingen (hbo) die bij ons in januari 2021 bekend zijn. Klik hier voor het actuele overzicht.

Dier & Veehouderij – HAS Hogeschool Den Bosch

Niveau: Bachelor
Duur: 4 jaar

Paarden, varkens, koeien, kippen, honden, katten… Wat je lievelingsdier ook is, bij de hbo opleiding Dier- en veehouderij leer je hoe je met jouw passie een bedrijf kunt runnen. Bijvoorbeeld met dieren voor productie, maar ook voor  gezelschap, sport of hobby. Deze hbo opleiding is praktijk- en vakgericht. Je leert de verzamelde kennis en inzichten dus meteen toepassen. Zo kun je straks aan de slag in uiteenlopende sectoren; in je eigen bedrijf of als adviseur of bedrijfsbegeleider.

Dier & Veehouderij – InHolland Delft

Niveau: Bachelor
Duur: 4 jaar

Hoe modern onze maatschappij ook is, dieren spelen daarin nog steeds een sleutelrol. Denk alleen al aan de veehouderij. In Nederland zijn er meer koeien, varkens en kippen dan er mensen wonen. Om van alle dieren in de natuur en recreatiegebieden nog maar te zwijgen. Hoe gaan we om met de relatie tussen mens en dier? Welk effect heeft de veehouderij op het milieu? Hoe zorgen we met gezonde dieren voor een gezonde bedrijfsvoering in de veehouderij? Heb jij oog voor het dier en de functie die het heeft in ons dagelijks leven? Dan is Dier- en Veehouderij een interessante opleiding voor jou.

Aeres Hogeschool Dronten

Dier & Veehouderij

Niveau: Bachelor
Duur: 4 jaar

Droom jij van een beroep waarbij je kunt ondernemen en innoveren in de agrarische sector? Wil jij weten hoe je de gezondheidsstatus op een melkveebedrijf verbetert of een analyse maakt van kengetallen op een veehouderijbedrijf? Combineer dan jouw interesse voor veehouderij met jouw innovatieve ideeën voor de toekomst bij de hbo- studie Dier- en veehouderij. Voordat je het weet kun je aan de slag als adviseur diergezondheid of veevoedingsspecialist.

Agrarisch Ondernemerschap

Niveau: Associate Degree
Duur: 2 jaar

Wil jij het bedrijf van je ouders overnemen of hogerop komen? Is ondernemen in de dier- en veehouderijsector jouw passie en wil je meer leren over agrarisch ondernemen? Dan is de tweejarige voltijdstudie Ad Agrarisch ondernemerschap een goede keuze. Tijdens de opleiding leer je hoe je een professionele bedrijfsvoering realiseert op het gebied van dier- en veehouderij.

Nascholing: Aeres Kadercursus Melkveehouderij

Wil je na je afgeronde mbo of je niet afgeronde Associate degree of bachelor-opleiding een praktische cursus volgen om nog zelfstandiger een melkveebedrijf te managen? Bijvoorbeeld als (toekomstig) bedrijfsopvolger of als (assistent)bedrijfsleider bij derden? Deze deeltijd Kadercursus Melkveehouderij geeft je veel praktische handvatten om de bedrijfsvoering nog beter rond te zetten op het gebied van operationeel en strategisch management. Hierbij valt te denken aan de processen rond veevoeding, gezondheid, melkwinning en economie.

Docent en Kennismanager Veehouderij – Aeres Hogeschool Wageningen

Niveau: Bachelor
Duur: 4 jaar

De veehouderij is continu in ontwikkeling en sterk bezig met verduurzaming. Er is veel onzekerheid; wetgeving rondom voedselveiligheid, mestproductie en dierenwelzijn vraagt grote investeringen. Heb jij een passie voor deze sector en spreken onderwerpen als beweiding, diergezondheid, voeding en bedrijfsmanagement jou aan? Tijdens de studie Docent en kennismanager Veehouderij leer je hier alles over en je leer hoe je kennis op een goede manier kunt delen met anderen met vmbo-/mbo-leerlingen, een belangenorganisatie of een voerleverancier. Met deze opleiding zorg jij ervoor dat de sector zich aan kan passen aan de wereld van morgen en blijft leren.

Van Hall Larenstein Velp & Leeuwarden

Dier & Veehouderij

Niveau: Bachelor
Duur: 4 jaar

De diersector in Nederland is dynamisch en van zeer hoog niveau. Internationaal is Nederland voorloper op het gebied van fokkerij, voeding en welzijn. Nederlandse veehouders produceren slimmer en de kwaliteit en betrouwbaarheid van de producten is hoger dan elders in de wereld. Ook de Nederlandse paardensector is economisch van groot belang met duizenden professionele bedrijven en staat internationaal hoog aangeschreven. Zuivel, vlees, eieren en sportpaarden uit Nederland gaan de hele wereld over. Maar Nederland ‘exporteert’ ook kennis. Nederlandse veehouders en dierexperts werken over de hele wereld. Nederland loopt voorop met innovaties en ontwikkelingen in de markt. Wij leiden je op zodat jij een aandeel krijgt in dit succesverhaal.

Bedrijfskunde en Agribusiness

Niveau: Bachelor
Duur: 4 jaar

De agribusiness is een van de grootste branches ter wereld en altijd in ontwikkeling. Er worden steeds weer nieuwe hapjes en drankjes ontwikkeld en nieuwe toepassingen bedacht voor huidige producten. Zijn zeewier, melk, eendenkroos, koolzaad en boerenkool de nieuwe superfoods of juist de energiebronnen voor de toekomst? Er zijn zoveel mogelijkheden!

Bedrijfskunde en agribusiness combineert bedrijfskunde met specifieke voedsel- en agrarische kennis. Je leert ondernemen, krijgt gerichte kennis en je werkt aan je managementvaardigheden. Dit geeft je een groot voordeel op de arbeidsmarkt. Onze studenten vinden niet voor niets sneller dan gemiddeld een baan!

Melkveehouderij

Niveau: Associate Degree
Duur: 2 jaar

Als meest duurzame hogeschool van Nederland houden wij ons bezig met een wereld die we door kunnen geven met vakgebieden die er toe doen. We zoeken naar weldoeners en dwarsdenkers, mensen met lef.

De maatschappij vraagt de melkveehouderijsector steeds meer om verantwoording. Thema’s als duurzaamheid, dierenwelzijn, natuurinclusieve landbouw en kringlooplandbouw zijn aan de orde van de dag. Voor de nieuwe generatie melkveehouders ligt er een werkveld klaar waar veel uitdaging in zit. Weten hoe je dit moet managen (praktische inslag) en uit kunnen leggen waarom je de dingen doet zoals je ze doet (theorie) komen allemaal aan bod tijdens deze opleiding.

Innovative Dairy Chain Management

Niveau: Master
Duur: 1 – 3 jaar

De master Innovative Dairy Chain Management is onderdeel van het educatieprogramma van Dairy Campus in Leeuwarden. Deze master is uniek vanwege de focus op de gehele (internationale) zuivelketen. Het leveren van kwalitatief hoogwaardige zuivelproducten die beschikbaar en betaalbaar zijn voor iedereen en zijn geproduceerd met een eerlijk aandeel voor alle ketenparticipanten (van gras tot glas) staat centraal in deze master. Afgestudeerden van deze master worden ‘facilitators of change’, zij zullen eisen van o.a. klanten, afnemers en wetten van (regionale en of nationale) overheid gebruiken om de besturing van de gehele keten meer duurzaam en efficiënter te maken. De voertaal van deze master is Engels. De master kan zowel in voltijd (1 jaar) als in deeltijd (2 of 3 jaar) worden gevolgd. Deze opleiding wordt aangeboden in Leeuwarden.