Wist je dat in de middeleeuwen ook al een vorm van kringlooplandbouw werd toegepast? Alfred van Ittersum, adviseur mest- en mineralenregelgeving bij Agrifirm Exlan, vertelde in november 2018 tijdens een gastles op Landstede over de historie en het belang van kringlooplandbouw. Ook de KringloopWijzer kwam aan bod.

De 30 derdejaarsstudenten van de opleiding veehouderij op Landstede in Raalte staan niet sceptisch tegenover de KringloopWijzer, ontdekte Van Ittersum tijdens zijn gastles. “Voor een aantal boeren is het de zoveelste verplichting om in te vullen, aankomende veehouders zien de KringloopWijzer vooral als een interessant middel om slim te kunnen ondernemen.”

Daar sluit de negentienjarige Roy Diepenheim uit Dalfsen zich bij aan: “Ik ken de KringloopWijzer van thuis wel, mijn ouders hebben een melkveebedrijf. Ik vind het belangrijk om te weten hoe je de wijzer moet invullen en hoe je de cijfers moet lezen. Grond is een duur productiemiddel. Een overzicht met alles wat je in je bedrijf stopt en wat er aan uitstoot weer uitkomt is handig.”

Historie kringlooplandbouw
Alfred van Ittersum nam in vogelvlucht de historie van kringlooplandbouw met de klas door. Volgens hem is het belangrijk dat de melkveehouders van straks beseffen waar regelgeving vandaan komt. Zo besprak Van Ittersum bijvoorbeeld de totstandkoming van de huidige mestwetgeving. “Maar ik heb ook de definitie van efficiëntie uitgelegd, wat bedoelen we daar nou mee in de KringloopWijzer? Draait efficiëntie alleen om het milieu of ook om geld? Dat wilde ik verhelderen. ”

Daarna ging Van Ittersum in op de voer-mest-bodem-gewaskringloop. “De studenten bewust maken dat alles met elkaar samenhangt.” Ook besprak de adviseur mest en mineralen hoe veeboeren efficiënter met stikstof- en fosfaat om kunnen gaan.

Gastles
Iemand uit de praktijk die langskomt in de klas, is heel waardevol vindt Carla Henniphof (docent veehouderij op Landstede). “We zouden wel veel vaker een expert van Vruchtbare Kringloop willen uitnodigen.”

Kijk voor meer informatie over de KringloopWijzer op mijnkringloopwijzer.nl.

Kennismakelaar Melkveehouderij Elsbeth Timmerman heeft de gastles georganiseerd. Ook benieuwd naar de mogelijkheden voor een gastles? Neem contact op