Wil jij meer leren over weidegang en zoek je naar een opleiding, cursus of studiegroep ? Dan ben je bij opleidenmelkveehouderij.nl op de juiste plek. Het opleidingsaanbod wordt jaarrond door onze aanbieders aangevuld, waardoor ons overzicht zeer actueel is.

Aanbod weidegang koe op opleidenmelkveehouderij.nl

Momenteel (januari 2021) zijn er 4 opties beschikbaar in de vorm van een studiegroep. Dit zijn de beschikbare opties:

2 bedrijfseconomische studiegroepen

In deze economische groep bespreken ze jaarlijks elkaars cijfers en berekenen we de kostprijzen. Ook verdiepen ze zich op een bepaald onderdeel van de kostprijs. Ze komen gemiddeld jaarlijks vijf keer bij elkaar.

Nieuwe weiders robot

In deze groep begeleiden ze melkveehouders, met melkrobots, die na een periode van jarenlang opstallen de melkkoeien weer weidegang geven. Tijdens vier bijeenkomsten per jaar worden de veehouders hierin begeleid. Ze besteden daarin ook veel tijd in het land: hoe manage je de grasgroei en hoe ga je om met het veranderlijke weer? Deze groep wordt aangeboden door PPP-Agro Advies.

Nieuwe weiders

Deze groep is vergelijkbaar met de groep ‘nieuwe weiders robot’, alleen ligt de nadruk niet op melkrobots.

Ons aanbod wordt jaarrond aangevuld door onze aanbieders. Bekijk hier het actuele aanbod!

Belang van weidende koeien

Weidende koeien maken de melkveehouderij zichtbaar en bepalen mede het beeld dat de maatschappij van ons en onze producten heeft, weidende koeien kenmerken het Nederlandse Landschap.

Weidegang wordt gestimuleerd door LTO Nederland, de vereniging heeft het ‘Convenant Weidegang’ ondertekend en zet zich actief in voor het behalen van de gestelde doelstellingen.

“Weidegang blijft echter wel een vrije keuze van de ondernemer.”, aldus LTO Nederland.

Vormen van weidegang

Veehouders kunnen twee vormen van weidegang op hun bedrijf toepassen: volledige weidegang waarbij de koeien ten minste 120 dagen zes uur lang per dag buiten lopen of deelweidegang, waarbij minimaal een kwart van de veestapel buiten komt. Dit jaar is vooral het aandeel bedrijven dat alle koeien buiten laat lopen, toegenomen.

Weideseizoen 2020

2020 was een goed jaar voor onze koeien, op een recordaantal boerderijen mochten ze immers naar buiten. Het afgelopen weideseizoen is het percentage melkveebedrijven waar de koeien buiten komen gestegen naar 83,7 procent, dat is ruim boven de doelstelling van de zuivelsector.

Convenant Weidegang

In 2012 zetten tientallen partijen uit de zuivelketen hun handtekening onder het Convenant Weidegang met het doel de weidegang in uiterlijk 2020 terug te brengen op het niveau van 2012 (81,2 procent), in 2018 werd dit doel behaald. Sindsdien is het weidegangpercentage steeds verder opgelopen.

Het Convenant Weidegang is een initiatief van de Duurzame Zuivelketen, het samenwerkingsverband van melkveehouders en zuivelondernemingen om de zuivelketen verder te verduurzamen. De Duurzame Zuivelketen wordt gefinancierd door ZuivelNL (LINK). Meer dan tachtig partijen hebben het convenant ondertekend, waaronder overheden, supermarktketens, banken, veevoerleveranciers en diverse maatschappelijke organisaties.

Hoe werkt opleidenmelkveehouderij.nl

Op onze pagina ‘Onderwijsaanbod’ vind je links een filter en rechts een kaart. Je kunt gebruik maken van de filtermogelijkheden en zoeken op kenmerken als: onderwerp, aanbieder of type opleiding. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van de zoekoptie.

Aan de rechterkant vind je een kaart, dit is vooral handig als je zoekt naar het beschikbare aanbod in jouw regio.

Kun jij niet de juiste opleiding over weidegang vinden?

Ben jij op zoek naar een opleiding of cursus over weidegang en kun je niet vinden wat je zoekt? Laat dan even een bericht achter via onze contactpagina (LINK). Wij gaan navraag voor je doen bij onze aanbieders en koppelen het resultaat ervan zo snel mogelijk aan je terug.

Voor aanbieders van trainingen, cursussen en opleidingen

Ben jij een aanbieder van trainingen, cursussen en opleidingen over weidegang of een ander onderwerp dat interessant is voor de melkveehouderij sector? Meld je opleiding dan aan via deze link (LINK), het invullen van het formulier kost slechts enkele minuten.

Over opleidingmelkveehouderij.nl

Geïnteresseerden in de melkveehouderijsector hadden geen zicht op wat er in hun omgeving aan leermogelijkheden werd aangeboden. Daarom zijn alle opleidingen, trainingen, studiegroepen en online cursussen binnen de melkveehouderij gebundeld op één website: opleidenmelkveehouderij.nl.

De website moet het voor werknemers, werkgevers en studenten in de sector gemakkelijker maken om zich te blijven ontwikkelen. De website bundelt het complete opleidingsaanbod in de melkveehouderij in één overzicht.

Nieuwe opleidingen, cursussen en trainingen worden jaarrond door diverse aanbieders aangemeld op de website, waardoor het aanbod actueel blijft.