Aeres MBO

Niveau 2 | Een medewerker veehouderij voert veel voorkomende handelingen uit op een melkveebedrijf. Denk aan verzorgen, voeren en melken van de dieren en het onderhoud van de stal. Werk je met meerdere mensen, dan heeft een vakbekwaam dierverzorger of bedrijfsleider de leiding.

De opleiding is gericht op het commerciële veehouderijbedrijf en dus niet op de recreatieve dierverzorging. Binnen de opleiding leer je alles over de verzorging, voeding, gezondheid, gedrag en voortplanting. Daarnaast leer je over gereedschap en het gebruik en onderhoud van melkmachines en leefomgeving. Omdat je niet alleen werkt, leer je communiceren over het werk. Voor het overzicht is het belangrijk dat je informatie kunt verzamelen en registreren. De opleiding wordt zowel als BOL en BBL opleiding aangeboden in Emmeloord en Barneveld.

Klik hier voor meer informatie (Je wordt doorgestuurd naar de website van Aeres MBO

Niveau 3 | Als dierverzorger melkvee zorg je voor topvee met een goede melkproductie. Je houdt de dieren in goede conditie, zorgt dat het bedrijf efficiënt draait en mensen zich er goed voelen. Je verzorgt zelfstandig de dieren, hun leefomgeving en de bijbehorende werkruimten. Je kunt beginnende ziektes herkennen en weet wanneer deskundige hulp nodig is.

Tijdens de opleiding leer je alles over de verzorging van melkvee, diergezondheid en geplande voortplanting. Daarnaast leer je over grasland en voederwinning. Je leert (melk) machines en gereedschap veilig gebruiken. Je leert omgaan met leveranciers en bijvoorbeeld de dierenarts. Je kunt collega’s begeleiden en instrueren en activiteiten plannen. Je kunt informatie verzamelen en registreren. Dit alles binnen de afgesproken procedures. De opleiding wordt zowel als BBL als BOL opleiding aangeboden in Emmeloord en Barneveld.

Klik hier voor meer informatie (Je wordt doorgestuurd naar de website van Aeres MBO)

Niveau 4 | In deze opleiding leer je alles over het managen van een melkveebedrijf. Je bent bezig met het duurzaam produceren van melk en vlees. Dierwelzijn, imago, vakkennis en economie zijn hier kernwoorden. We werken veel met de computer, want zonder computervaardigheid kun jij de administratie en boekhouding niet bijhouden. Wat is jouw rol als ondernemer in de melkveehouderij? Ga jij voor produceren op grote(re) schaal, kies je voor verbreding of juist specialisatie? Is dat in Nederland of (ver) daar buiten? Het is belangrijk dat jij een netwerk kunt opbouwen en onderhouden met alle partijen rond jouw bedrijf. Zo ben je een goede gesprekspartners voor verschillende erfbetreders. Naast theorie doe uiteraard ook praktische vaardigheden op. Zo ben je in staat om de mechanistatie, de gebouwen en installaties goed te onderhouden. De opleiding wordt als BOL opleiding aangeboden in Emmeloord en Barneveld.

Klik hier voor meer informatie (Je wordt doorgestuurd naar de website van Aeres MBO)

Het boerenvak is een manier van leven. Daarom gaan bij Aeres MBO Dronten Warmonderhof leren, wonen en werken hand-in-hand. Hier leer je biologisch(dynamisch) boer of tuinder worden op een praktische manier. Doe je de voltijdopleiding? Dan zit je elke ochtend in de klas en werk je elke middag op één van onze praktijkbedrijven, in de tuinbouw, de fruitteelt, de melkveehouderij of de akkerbouw. Je woont op het erf tussen de Hofboerderijen en de school in. Door er dag en nacht te zijn, ontstaat verbinding met de plek en het werk. Juist die verbinding met de dieren, de planten en de bodem is de essentie van het boer-zijn.

Klik hier voor meer informatie. (Je wordt doorgestuurd naar de website van Aeres Warnonderhof)